15 Haziran 2013 Cumartesi

18.günde İstanbul-Ankara-İzmir ve Kentsel Hareketler bağlamından Türkiye ve Dünya

Tüm demokratik haklarımız (Çevre hakkı, Yaşam hakkı, Kent hakkı, Barnma hakkı, vd) Türk hukuk sistemi ile koruma altındadır. Ancak torba kanunlarla hızla meclis gündeminden geçirilen her türlü yasal-yönetsel değişiklik tek tek inceleme konusudur. Yeni kanunların dahi düzenlenme süreçlerinin bu yöndeki ihlalleri önleyecek şekilde derinleştirilerek iyileştirilmesi gerekir.

Gezi parkı direnişi ve destekleyici tüm demokratik bileşenler, ayrıca diğer büyük şehirlerimizin (Ankara, İzmir, Mersin, vd.) kamusal alanlarında benzer şekilde bugüne kadar görülmemiş boyutlarda halk direnişleri sergilene gelmektedir. Özellikle tüm bu şehirlerimizdeki STÖ'lerce ve bağımsız halk kitlelerince dile getirilenler, yerel ve merkezi idarelerce en ince ayrıntısına kadar dikkate alınmak zorundadır.

Ağır can ve mal kayıplardan da defalarca ve şu son 18 günde gayet net bir şekilde görülmüştür ki; protestolara sadece şiddetle karşılık vermek ve yetersiz söylemleri sürdürmek, tüm önemli ayrıntıların üstünü örterek, gerçekleri görmezden gelip, askıda bırakıcı önlemleri devreye sokan taraflı destpotik anlayışlar sorunludur. Bu anlayış günümüzde artık çoktan eskimekte olan salt diktatöryel siyasal bir tepki olup, demokratik bir toplumdan beklenenlerden oldukça geriye gidişin izleri olarak algılanmaktadır.

Tüm idarelerin sahip olduğu yetkiler, ürettikleri tepkiler ile karşılaştırıldığında, (yasama-yürütme-yargı, güçlerin ayrılığına karşın) ortak idari aklın hala oldukça yetersiz kaldığı açıktır. Bu yönleriyle yetkiller artık tüm yönleriyle mercek altındadır. Bu yüzden, idari ve hukuki farkındalık güçlendirilerek, süreçlerde halkı bilgilendirici şeffaflık acilen sağlanmalıdır.

Karşılıklı görüşmelerle gelinen son noktada, biraz ümit verici bir tavrın sergilenmiş olması yeterli olamaz. Hürriyetleri kısıtlayıcı her tedbir ve artan ağır cezalandırıcı yaklaşımların, bu tür kentsel hareketlerde, hiç bir zaman sağlıklı sonuç vermediği dünya örneklerinde izlenmiştir ve dolayısıyla yine vermeyeceği düşünülmektir.

Özellikle ezilenlerin olduğu her toplumda rahat uyunamayacağı ortadadır. Görmemezlikten gelinerek, gelecek kuşaklara emanet ettiğimiz, insanlığın ortak hafızasını kirleten bu insanlık dışı düzen ile baskın bir şekilde ürettiği bu açık gerçek; çevrenin ve gezegenin taşıdığı risklerin de hızla artmasına sebep olmaktadır. Görülen şudur ki; doğal ve kültürel kaynaklarımız salt sermayenin güdümü altına sokulmakta, yerel halkın söz hakkı hiçe sayılmakta ve demokratik tüm süreçler, yeni yasalarla dahi ihlal edilebilmektedir.

Ayırca son 10 yıllık süreçte, ülkemizdeki güvenin kademeli olarak sarsıldığına tanık olmaktayız. Bu biriken son günlerdeki tepkinin boyutlarından açıkça görülebilmektedir.

Güvenin yeniden tesisi ise, oldukça uzun bir zaman alacaktır. Artık bu yolda, daha sağlıklı kararlar alınabilmesi için, siyasal tutum ve kararlılıkların, hep yeniden farklı halk bileşenleriyle öz-eleştirel bir boyutta ve açık bir şekilde yeniden gözden geçirilmesi ve kamu oyu ile paylaşılıp tartışılarak alınması gerekir. Bu yönde beklenegelen halkın katılımı da sağlandığına göre; tüm bunların dikkate alındığı süreçlere evrilen bir demokratik toplum özlemiyle, her kademeden gösterilecek her duyarlı davranışta taktir toplayacaktır.

Direnişte, idarede hep ortak akılla olur. Ortak gelecekte söz hakları ve ifade özgürlükleri kısıtlanamaz, bastırılamaz. Korku toplumları orta çağda kalmıştır. Anadolu coğrafyası dünyanın en değerli katmanlarını hamurunda barındırmaktadır. Bu toprakların çevre, insan ve toplum felsefesi tüm dünyaya aydınlık bir gelecek sağlayacaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Görüş ve yorumlarınızı bekler, ilginizden ötürü teşekkür ederim.
A.C.KOCALAR
ackocalar@gmail.com

Dr. AZİZ CUMHUR KOCALAR Akademik Etkinlikler ve CV : Ph.D. M.Sc. B.Sc. B.A. İstanbul

Şehirci Dr. Aziz Cumhur Kocalar Akademik Profesyonel CV (Y.Müh., İşletmeci), İst.-Sivas, Turkey

C.Ü. - Yrd. Doç. Dr. Cumhur KOCALAR - AKADEMİK+PROFESYONEL DÖNEMLER-KISA ÖZGEÇMİŞİ CV-2013/3

C.Ü. - Yrd. Doç. Dr. Cumhur KOCALAR - AKADEMİK+PROFESYONEL DÖNEMLER-KISA ÖZGEÇMİŞİ CV-2014

Akademik ve Profesyonel Alanları (27 yıl): http://azizcumhur.blogspot.com/

Kentsel disiplinlerarası akademik yayın/etkinlik/güncel projeleri:

Bölüm: Şehir ve Bölge Planlama, Mimarlık, Bilgisayar, İnşaat, Sosyoloji, Eğitim, Geomatik, Kültürel Miras.

Enstitü: Fen bilimleri, Güzel Sanatlar, Yer bilimleri.

Ana Bilim Dalı: Şehircilik, Şehir ve Bölge Planlama.

Bilim Dalları: Kentsel Koruma ve Yenileme, Tasarım, Planlama, Mimarlık Tarihi, Yapı, Bina, Restorasyon, Yerel Yönetimler.



Yayınları: Kültürel ve Doğal Miras, Jeolojik Miras, Kültür ve Tabiat Varlıkları, Mülkiyet ve İmar Hakları Aktarımı-Tez, Risk Yönetimi, KAİP, Kentsel Alan Yönetimi, Mimarlıkta Estetik, Turizm, Kent Ekonomisi, Modelleme, Kamulaştırma, Afet Planlaması, Sosyoloji, Biyopolitika, Yerleşim Coğrafyası, Doğa Eğitimleri.



Konuları: İmar ve Koruma hukuku, İmar uygulama araçları, Taşınmaz hakları ve değerlemesi, Tarihi Kültürel ve Doğal Varlıkları Koruma, Planlamada Nicel Yöntemler, CBS / KBS, Bilgi Teknolojileri, Ekoloji, Sürdürülebilirlik ve Enerji, Yapı Çevrede Kalite Yönetimi, Kamusal alan, Mimarlık ve Tasarımda Bilgi Teknolojileri (2-3/B).



Disiplinlerarası bitmiş projeleri: Enformatik (LAKPOS: itü-Labs), e-Devlet: (e-Seçim, e-SGS, Alo-Sistemleri)

Son Akademik Dönemi ve Kısa Özgeçmişi (11 yıl): http://ackocalar.blogspot.com/

2003 sonrası akademik görevlerle yeniden başladığı MSGSÜ doktora araştırmaları,

2003-4 Haliç Üniversitesi Bilgisayar Müh. bölümü öğretim görevlisi dersleri

2005 Boğaziçi Üniversitesi Bilgi İşlem Merkezi, Ağ Yöneticisi

2003-9 yılında MSGSÜ'de (6 yıl) tamamlayarak, Şehircilik doktoru ünvanı almaya hak kazanmış, kentsel ve kırsal akademik çalışmalarını arttırmıştır.

2012 yılı başından itibaren, Cumhuriyet Üniversitesi'nde Müh.Fak.nde Yrd. Doç. Dr. olarak, görev almaya başlamıştır.

2013 yılı Cumhuriyet Üniversitesi'nde Mim.Fak.nde Yrd. Doç. Dr. olarak görev almaya başlamış ve halen Şehircilik Anabilim Dalı Bşk. yürütmektedir. Ayrıca kısa bir dönem Şehir ve Bölge Planlama Böl. Bşk. Vek. görevinde de bulunmuştur.

17 yıl kamu ve özel sektörde, akademik alanlarda ise yaklaşık 1+4+1 yıl (fiilen) 1+2 yıl (sadece doktora öğrencisi ve serbest araştırmacı olarak) toplam 9 yılla birlikte, 26 yıllık bir profesyonel ve/veya akademik iş deneyimine sahiptir.

Yrd. Doç. Dr. A. Cumhur KOCALAR’ın akademik çalışmalarını içeren dosyasında; Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarına ilave olarak aşağıda kısaca türlerine göre dökümü sunulan;

Toplam 45 adet yayımlanan bilimsel eseri ve 32 adet yayına hazır bilimsel etkinliği vardır.

Sadece 2009-2014 yılında toplam 45 adet yayımlanmış bilimsel çalışması bulunmaktadır:

4 Uluslararası (UA) makale, 1 Ulusal (U) makale, 20 Uluslar arası bildiri, 20 Ulusal bildiri

Son Bilimsel Etkinlikleri: http://azizcumhurkocalar.blogspot.com/

- Yayımlanan eserler toplamı 45 tane olup; bunlar 4 adet Uluslararası Makale (2014) + 20 adet Uluslararası Bildiri (2010-2014) + 1 Ulusal Makale (2010-2014) ile 20 adet Ulusal Bildiriden (2011-2014) oluşur.

- Diğer yayına hazır eserleri ise 32 adet olup; 4 kitap+2 e-kitap+ 15 makale/bildiri ile 6 adet bazı raporlar ile 5 projeden oluşmaktadır.

(Güncel bilgi için: 0 536 392 71 220 536 392 71 220 536 392 71 220 536 392 71 22)



Ayrıca 2013 yılında pek çok UA*+U** etkinlik için; bildiriler hazırlamış olup, bunlardan bazıları da kabul edilmiş olup, sunum aşamasına gelmektedir.

(Yayınları *, ** ana sitesinde
yayımlanmaktadır.) http://azizcumhurkocalar.blogspot.com/

Lisans+Y.Lisans+Doktora Eğitimleri ve 2 ayrı Akademik Dönemi ile

Profesyonel Kısa Özgeçmişi (17 yıl) http://cumhurkocalar.blogspot.com/

Elektronik ve Haberleşme alanında Mühendislik lisansını 1987 yılında İTÜ'den,

Yüksek mühendislik lisansını da 1994 yılında YTÜ'den almış, İTÜ’de doktoradan jüride vazgeçerek, akademiye ara vermiş;

Ayrıca 1996’da İşletmeci lisansını da 'nden alarak,
2003’e kadar 17 yıl kamu ve özel sektörde bilişim alanı ağırlıklı büyük çaplı projelerde, yönetici ve danışman olarak çalışmıştır.

2003-2004 yılları arasında (1 yıl) Haliç Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğinde Uzman/Öğretim Görevlisi olarak görev alarak akademik çalışmalarına tekrar başlamış ve disiplinlerarası çalışmalara yönelmiştir.

2005–2009 yılları arasında (4 yıl) İTÜ’de Rektörlük-Merkez Laboratuarında Akademik Uzman olarak çalışmış, LAKPOS (itu-Labs) gibi disiplinlerarası projeler gerçekleştirmiştir.

2012-Şubat’tan bu yana (1 yıl) Cumhuriyet Üniversitesi’nde Müh. ve Mim. Fak.lerinde görevli Yrd. Doç. Dr. ünvanıyla görev almaya başlamıştır.

A.Cumhur KOCALAR’ın Mühendislik öğrencilerine 2012-2013 yıllarındaki yarıyıllarda hazırlayıp sunduğu kuramsal dersleri “Mühendislik Ekonomisi” ile “İş Güvenliği ve Sağlığı” olup, bunlar dışında son sınıf İnşaat Müh. için bitirme ödevi ve projelerinin izlenmesi gibi akademik görevleri bulunmuştur. Ayrıca Güzel Sanatlar Fak.nde Sanat Psikolojisi, Eğitim Fak.nde Müzecilik, Edebiyat Fak.nde ise Çevre Psikolojisi gibi derslerde vermektedir.

2013-2014-2015 Mimarlık Fak.nde halen vekil bşk. görevini yürüttüğü Şehir ve Bölge Planlama bölümünde, Şehircilik A.D.Bşk. da üstlenerek 1. ve 2.sınıflara yoğun dersler vermektedir.

http://ackocalar.blogspot.com.tr/2014/10/ack-2014-15-gelecek-ylda-verilecek.html

Ayrıca diğer akademik çalışmaları da daha ayrıntılı bir şekilde sitelerinde mevcuttur.

Popüler Yayınlar