30 Eylül 2017 Cumartesi

ULUSLARARASI VE DİSİPLİNLERARASI ÇEVRE VE EDEBİYAT SEMPOZYUMU

“Çevre Koruma Amaçlı Sosyo-Kültürel Bilinci Edebiyat Yoluyla Geliştirme
Arayışları”

MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ
ULUSLARARASI VE DİSİPLİNLERARASI
ÇEVRE VE EDEBİYAT SEMPOZYUMU
1-3 Kasım, 2017

cevreveedebiyat.cbu.edu.tr 

environmentandliterature.cbu.edu.tr





Çevre Koruma Amaçlı Sosyo-Kültürel Bilinci Edebiyat Yoluyla Geliştirme Arayışları

Yrd.Doç.Dr. Aziz Cumhur KOCALAR, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi[1]

Özet
Modern dünyanın androsantrizminin bir sonucu olarak kentleşme–çevre dengesinin korunması amaçlı edebiyattan da yararlanılarak, günümüz teknolojilerinin de kullanılması yoluyla katılıma açık bazı sanal etkileşim sayfa ve grupları oluşturulmuştur. 

Günümüzde ulaşım ve iletişim ağları genişledikçe, pek çok nedenlerle zorunlu olarak birbirine karışan, etkileşim içinde bulunan kırsal ve kentsel alanlarda yaşayan toplumların içerisinde farklı sosyal grupların doğması söz konusu olmaktadır. Haliyle bu tür toplulukların doğal ve yapılı çevre içerisinde ancak çevresel duyarlılıkla yaşam alanlarının ve ortaklaşma alanlarının oluşturularak güçlendirilmesi de önemli bir problem alanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sorun alanlarını hem edebiyat katkısıyla hem de ilgi çekici bilgi ve haber kaynaklı sanal etkileşim yollarıyla aşmak mümkündür. Buna yönelik olarak yaygın disiplinlerarası çözümlerin irdelenerek, toplumlar ve kültürler arası diyaloğu özellikle sanal kamusal alanlarda güçlendirecek araçların edebiyat alanının da katkısıyla geliştirilmesi bu çalışmanın da hedefidir.  

Koruma kavramı içindeki uygulamalarda, farklı sınırlarda ve ölçeklerde ele alınması gereken korunmaya değer varlıklara ilişkin müdahale ve mücadele örneklerinin etkin bir şekilde arttırılması gerekmektedir. Bu yüzden önemli bir sanal haber bilgilendirme aracı olarak İnternet ortamının dünya çapında uzun süredir farklı şekillerde kullanılarak kabul gördüğü açıktır. Çalışmada bu yüzden farklı toplumların/kültürlerin tarih içinde bir araya/karşı karşıya geldikleri mekanlar üzerinden, aynı mekanı paylaşan farklı kültürlere ait yapılar ve yaşam biçimleri ilintili paralel diyalog kanallarını kurgulamaya ve geliştirmeye ön ayak olacak özel bazı sanal ortam örneklerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Ancak değişen ölçeklerde farklı paydaşların, bir arada ortak karar alma mekanizmalarını düzenleyerek, uzun vadeli olarak bunları geliştirmesi de önemlidir. Bu öngörülerden hareketle gereken katılımcı düzlemin oluşturulması için değerlendirmelerin ve geri bildirimlerin yapılması her zaman değerli olmuştur. 

Son yıllarda çok disiplinli bir alan olarak karşımızda duran şehircilik ve koruma deneyimlerinde izlenen yeni gelişmeler ışığında; disiplinlerarası diyaloğun araştırılması, yeniden kurulması ve arttırılmasının tüm farklı yolları araştırılmaktadır. Bu kapsamda ele alınan bildiride; korumada değişen ölçeklerde paydaşlar arası diyalog arayışlarında, bu sanal ortam önerileriyle birlikte edebiyatın yerinin tartışılması amaçlanmıştır. 

Tüm bu kapsamlar üzerinden disiplinlerarası diyalog kanallarının önündeki engellerin tespiti ile diyaloğu güçlendirecek olası mekanizmaların tartışılması da hedeflenmektedir. Sanal ortamın katılıma açıklığı ile hayat boyu eğitici bir yanı olduğu da ayrıca unutulmamalıdır. Bu sanal kanallar üzerinden korumaya yönelik yaklaşımlara odaklı, şehircilik ve planlamaya olan toplumsal ilginin edebiyatla sürekli güçlendirilmeye çalışılması da, ciddi bir kolaylaştırıcılık sağlayacaktır. İşte bu ilgi ve özverili çalışmalar, üniversitelerde disiplinlerarası dersler ve farklı sanal platformlarda sosyal medya grupları da oluşturularak, paylaşımlarla kalıcı olarak son beş buçuk yıldır desteklenmektedir.[2]

Anahtar Kelimeler: Çevre Koruma ve Edebiyat, Sürdürülebilirlik, Şehir Tarihi, Katılım ve Yönetişim, Kentsel Coğrafya, Şehir ve Bölge Planlama, Mimarlık.


Yrd.Doç.Dr. Aziz Cumhur KOCALAR
Assist. Prof. Dr. in Niğde ÖMER HALİSDEMİR UNIVERSITY

OBJECTIVES
Cumhur’s mission is to research Türkiye’s urban information and decisons make it discussible and useful.

Kentsel alanlara yönelik araştırmalarla, topluma faydalı birikimler yaratıcı tartışmalar yaparak, yerinde ve zamanında doğru bilgiyle kararlar alınmasını sağlamaktır.

EDUCATION
Diplomas: Şehircilik Dr. / Y.Müh. / İşletmeci
[Ph.D. / M.Sc. / B.Sc.-1st / B.A.-2nd]   (MSFSU / YTU / ITU / AU)
(Mimar Sinan Fine Art Unv./Yıldız Technical Unv.-Master/İstanbul Technical Unv.-1./Anadolu Unv-2.)
(Urbanism / Electronic&Telecommunication Eng.-1st/ Business Administration-2nd)
[2009 / 1994 / 1987 (1st) / 1996 (2nd)]

A.Cumhur KOCALAR was born in 1966 in the city of İSTANBUL in Turkey. He moved to Istanbul in 1982 to attend the technical university. In 1983 he both graduated from the Electrics-Electronics Faculty of İstanbul Technical University and in 1994 his master’s degree from the Electrics-Electronics Faculty of Yıldız Technical University then finished the 2nd school paralelly in Business Administration and worked as a  specialist engineer for different public and private sectors during 28 years.

In 2009 he both post-graduated from the Urbanism program in the Natural Science Institute of Mimar Sinan Fine Art University and he is teaching as an Assist. Prof. Dr. in City and Regional Planning Department of Architecture Faculty and Engineering Faculty of Cumhuriyet University in Sivas (East side of Turkey) from 2012 to 2015 year then again as an Assist. Prof. Dr. in City and Regional Planning Department of Architecture Faculty and Engineering Faculty of Niğde University in Niğde (East side of Turkey) since 2015.




[1] Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, Şehircilik A.B.D., Merkez, Niğde.
[2] Anadolu’da (Sivas ve Niğde) 2 ayrı üniversitede, son 5,5 yılda 5 ayrı fakültede, 8 farklı bölüme verilen koruma etkileşimli bazı ek dersler: Kent ve Kültür, Kentlerin Gelişimi, Kent Sorunları, Niğde Mimarlık Tarihi ve Kültürü, Çevre Psikolojisi, Müzecilik, Sanat Felsefesi/Psikolojisi, Mühendislik Ekonomisi, Bilgi Teknolojileri, İş Güvenliği ve Sağlığı, v.b. http://kocalarac.blogspot.com.tr/2016/12/lisans-dersleri-2015-2016.html
Bu derslerle başlatılan diğer bazı sanal ve açık gruplar ise katılım olduğu sürece edebiyatla geliştirilebilmektedir:
https://www.facebook.com/groups/ICOMOS.ICORP.YTU.2012/ Koruma odaklı haber ve disiplinlerarası çözüm ağırlıklı bir grup: 2012 yılında ICOMOS ve ICORP öncülüğünde gerçekleştirilen bir kongre sonrası öncelikle akademik buluşmaları perçinlemek hedefli olarak oluşturulmuştur. (25/08/2017 tespiti ile; 203 üye)
https://www.facebook.com/groups/sosyoloji.antropoloji.psikoloji.2012/ Kentsel ve kırsal sosyal bilimlerde haber ve sorun odaklı bir grup: 2012 yılında Muğla’da gerçekleşen 7. Sosyoloji Kongresi öncülüğünde gerçekleştirilen bir etkinlik sonrası yine, akademik buluşmaları perçinlemek hedefi ile oluşturulmuş, zamanla disiplinlerarası katılım artmıştır. (25/08/2017 tespiti ile; 170 üye)
https://www.facebook.com/kmptr/ Kırsal Mimari ve Planlama Sayfası (25/08/2017 tespiti ile; 1.171 kişilik takip listesi, 1.185 sayfa beğenisi) Ulusal çapta gönüllü öğrenci katılımı oldukça yüksek popüler bir sayfa
https://www.facebook.com/groups/KentselCog/   Kentsel Coğrafya dersleri için C.Ü. ŞBP 2013-2014 Bahar-1.sınıflar ile 2.yy.da başlatılmış olup, Niğde Fen-Edebiyat Fak. Coğrafya bölümü, Şehirsel Coğrafya dersi ile sürdürülecektir. (25/08/2017  tespiti ile 45 üye.)


Özet Kabul Daveti 
 28.09.2017

Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile
Yabancı Diller Öğretimi, Uygulama ve Araştırma Merkezi ev sahipliğinde 1-3 Kasım 2017
tarihleri arasında düzenlenecek olan Uluslararası ve Disiplinlerarası Çevre ve Edebiyat
Sempozyumu’ nda sunmak üzere göndermiş olduğunuz çalışma bilim kurulu tarafından
değerlendirilerek SÖZLÜ olarak sunuma kabul edilmiştir.
Sempozyumda buluşmak üzere saygılar sunarım.

Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı
Doç. Dr. Şükran YILDIZ


Organizasyona teşekkürler.
ACK


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Görüş ve yorumlarınızı bekler, ilginizden ötürü teşekkür ederim.
A.C.KOCALAR
ackocalar@gmail.com

Dr. AZİZ CUMHUR KOCALAR Akademik Etkinlikler ve CV : Ph.D. M.Sc. B.Sc. B.A. İstanbul

Şehirci Dr. Aziz Cumhur Kocalar Akademik Profesyonel CV (Y.Müh., İşletmeci), İst.-Sivas, Turkey

C.Ü. - Yrd. Doç. Dr. Cumhur KOCALAR - AKADEMİK+PROFESYONEL DÖNEMLER-KISA ÖZGEÇMİŞİ CV-2013/3

C.Ü. - Yrd. Doç. Dr. Cumhur KOCALAR - AKADEMİK+PROFESYONEL DÖNEMLER-KISA ÖZGEÇMİŞİ CV-2014

Akademik ve Profesyonel Alanları (27 yıl): http://azizcumhur.blogspot.com/

Kentsel disiplinlerarası akademik yayın/etkinlik/güncel projeleri:

Bölüm: Şehir ve Bölge Planlama, Mimarlık, Bilgisayar, İnşaat, Sosyoloji, Eğitim, Geomatik, Kültürel Miras.

Enstitü: Fen bilimleri, Güzel Sanatlar, Yer bilimleri.

Ana Bilim Dalı: Şehircilik, Şehir ve Bölge Planlama.

Bilim Dalları: Kentsel Koruma ve Yenileme, Tasarım, Planlama, Mimarlık Tarihi, Yapı, Bina, Restorasyon, Yerel Yönetimler.



Yayınları: Kültürel ve Doğal Miras, Jeolojik Miras, Kültür ve Tabiat Varlıkları, Mülkiyet ve İmar Hakları Aktarımı-Tez, Risk Yönetimi, KAİP, Kentsel Alan Yönetimi, Mimarlıkta Estetik, Turizm, Kent Ekonomisi, Modelleme, Kamulaştırma, Afet Planlaması, Sosyoloji, Biyopolitika, Yerleşim Coğrafyası, Doğa Eğitimleri.



Konuları: İmar ve Koruma hukuku, İmar uygulama araçları, Taşınmaz hakları ve değerlemesi, Tarihi Kültürel ve Doğal Varlıkları Koruma, Planlamada Nicel Yöntemler, CBS / KBS, Bilgi Teknolojileri, Ekoloji, Sürdürülebilirlik ve Enerji, Yapı Çevrede Kalite Yönetimi, Kamusal alan, Mimarlık ve Tasarımda Bilgi Teknolojileri (2-3/B).



Disiplinlerarası bitmiş projeleri: Enformatik (LAKPOS: itü-Labs), e-Devlet: (e-Seçim, e-SGS, Alo-Sistemleri)

Son Akademik Dönemi ve Kısa Özgeçmişi (11 yıl): http://ackocalar.blogspot.com/

2003 sonrası akademik görevlerle yeniden başladığı MSGSÜ doktora araştırmaları,

2003-4 Haliç Üniversitesi Bilgisayar Müh. bölümü öğretim görevlisi dersleri

2005 Boğaziçi Üniversitesi Bilgi İşlem Merkezi, Ağ Yöneticisi

2003-9 yılında MSGSÜ'de (6 yıl) tamamlayarak, Şehircilik doktoru ünvanı almaya hak kazanmış, kentsel ve kırsal akademik çalışmalarını arttırmıştır.

2012 yılı başından itibaren, Cumhuriyet Üniversitesi'nde Müh.Fak.nde Yrd. Doç. Dr. olarak, görev almaya başlamıştır.

2013 yılı Cumhuriyet Üniversitesi'nde Mim.Fak.nde Yrd. Doç. Dr. olarak görev almaya başlamış ve halen Şehircilik Anabilim Dalı Bşk. yürütmektedir. Ayrıca kısa bir dönem Şehir ve Bölge Planlama Böl. Bşk. Vek. görevinde de bulunmuştur.

17 yıl kamu ve özel sektörde, akademik alanlarda ise yaklaşık 1+4+1 yıl (fiilen) 1+2 yıl (sadece doktora öğrencisi ve serbest araştırmacı olarak) toplam 9 yılla birlikte, 26 yıllık bir profesyonel ve/veya akademik iş deneyimine sahiptir.

Yrd. Doç. Dr. A. Cumhur KOCALAR’ın akademik çalışmalarını içeren dosyasında; Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarına ilave olarak aşağıda kısaca türlerine göre dökümü sunulan;

Toplam 45 adet yayımlanan bilimsel eseri ve 32 adet yayına hazır bilimsel etkinliği vardır.

Sadece 2009-2014 yılında toplam 45 adet yayımlanmış bilimsel çalışması bulunmaktadır:

4 Uluslararası (UA) makale, 1 Ulusal (U) makale, 20 Uluslar arası bildiri, 20 Ulusal bildiri

Son Bilimsel Etkinlikleri: http://azizcumhurkocalar.blogspot.com/

- Yayımlanan eserler toplamı 45 tane olup; bunlar 4 adet Uluslararası Makale (2014) + 20 adet Uluslararası Bildiri (2010-2014) + 1 Ulusal Makale (2010-2014) ile 20 adet Ulusal Bildiriden (2011-2014) oluşur.

- Diğer yayına hazır eserleri ise 32 adet olup; 4 kitap+2 e-kitap+ 15 makale/bildiri ile 6 adet bazı raporlar ile 5 projeden oluşmaktadır.

(Güncel bilgi için: 0 536 392 71 220 536 392 71 220 536 392 71 220 536 392 71 22)



Ayrıca 2013 yılında pek çok UA*+U** etkinlik için; bildiriler hazırlamış olup, bunlardan bazıları da kabul edilmiş olup, sunum aşamasına gelmektedir.

(Yayınları *, ** ana sitesinde
yayımlanmaktadır.) http://azizcumhurkocalar.blogspot.com/

Lisans+Y.Lisans+Doktora Eğitimleri ve 2 ayrı Akademik Dönemi ile

Profesyonel Kısa Özgeçmişi (17 yıl) http://cumhurkocalar.blogspot.com/

Elektronik ve Haberleşme alanında Mühendislik lisansını 1987 yılında İTÜ'den,

Yüksek mühendislik lisansını da 1994 yılında YTÜ'den almış, İTÜ’de doktoradan jüride vazgeçerek, akademiye ara vermiş;

Ayrıca 1996’da İşletmeci lisansını da 'nden alarak,
2003’e kadar 17 yıl kamu ve özel sektörde bilişim alanı ağırlıklı büyük çaplı projelerde, yönetici ve danışman olarak çalışmıştır.

2003-2004 yılları arasında (1 yıl) Haliç Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğinde Uzman/Öğretim Görevlisi olarak görev alarak akademik çalışmalarına tekrar başlamış ve disiplinlerarası çalışmalara yönelmiştir.

2005–2009 yılları arasında (4 yıl) İTÜ’de Rektörlük-Merkez Laboratuarında Akademik Uzman olarak çalışmış, LAKPOS (itu-Labs) gibi disiplinlerarası projeler gerçekleştirmiştir.

2012-Şubat’tan bu yana (1 yıl) Cumhuriyet Üniversitesi’nde Müh. ve Mim. Fak.lerinde görevli Yrd. Doç. Dr. ünvanıyla görev almaya başlamıştır.

A.Cumhur KOCALAR’ın Mühendislik öğrencilerine 2012-2013 yıllarındaki yarıyıllarda hazırlayıp sunduğu kuramsal dersleri “Mühendislik Ekonomisi” ile “İş Güvenliği ve Sağlığı” olup, bunlar dışında son sınıf İnşaat Müh. için bitirme ödevi ve projelerinin izlenmesi gibi akademik görevleri bulunmuştur. Ayrıca Güzel Sanatlar Fak.nde Sanat Psikolojisi, Eğitim Fak.nde Müzecilik, Edebiyat Fak.nde ise Çevre Psikolojisi gibi derslerde vermektedir.

2013-2014-2015 Mimarlık Fak.nde halen vekil bşk. görevini yürüttüğü Şehir ve Bölge Planlama bölümünde, Şehircilik A.D.Bşk. da üstlenerek 1. ve 2.sınıflara yoğun dersler vermektedir.

http://ackocalar.blogspot.com.tr/2014/10/ack-2014-15-gelecek-ylda-verilecek.html

Ayrıca diğer akademik çalışmaları da daha ayrıntılı bir şekilde sitelerinde mevcuttur.

Popüler Yayınlar